"Om man börjar nu kan man dra nytta av energibesparingar, visa marknaden att man är ledande och dessutom göra en miljöinsats. "
Nya EU-regler för energieffektivisering och byggnadsenergi förändrar hur fastigheter byggs och förvaltas. På Momentums Kunddagar 2024 delade Lotta Bångens, vd på Eneff, med sig av de kommande kraven och deras påverkan.
Energieffektivisering – hela branschen påverkas
De nya EU-direktiven, EED (Direktivet för energieffektivitet) och EPBD (Direktivet för byggnaders energiprestanda), ställer krav på både nya och befintliga byggnader. Detta påverkar hela branschen, från mindre fastighetsägare till stora fastighetsbolag. Som Lotta Bångens framhöll, “energieffektivisering är inte längre valfritt; det är en absolut nödvändighet för fastighetsbranschen.” Hon påpekade även att man vill att offentliga sektorn ska gå i bräschen för energieffektivisering och agera förebild för andra aktörer i samhället.
“Energieffektivisering är inte längre valfritt; det är en absolut nödvändighet för fastighetsbranschen.”
Dålig energiprestanda kan snabbt bli kostsamt
Nya så kallade MEPS-krav (Minimum Energy Performance Standards, minimikrav för energiprestanda) införs för lokaler. Det är första gången som befintliga byggnader får ett gränsvärde för energianvändning som inte får överskridas. Kravet innebär att de 16 % sämsta lokalerna måste åtgärdas senast 2030, och de 26 % ska uppgraderas till 2033. Lotta Bångens betonade vikten av att fastighetsägare förbereder sig i god tid och använder tillfällen när åtgärder ändå utförs i fastigheter för att då också energieffektivisera, eftersom det ökar lönsamheten.
Renoveringspasset styr mot nollutsläppsbyggnader
Ett annat centralt koncept är renoveringspasset, en plan som hjälper fastighetsägare att styra sina byggnader mot målet för nollutsläpp till år 2050. Byggnaderna ska då inte ha några lokala utsläpp och ska uppfylla en hög energistandard, minst 10 % bättre än dagens krav. För första gången ställs nu skarpa krav på befintliga byggnader, som tidigare saknat specifika energikrav. “Det är första gången som befintliga byggnader möts av sådana krav – tidigare har det inte funnits någon gräns för deras energianvändning,” förklarade Lotta Bångens.
Dags att ta position om du vill vara ledande
En viktig fråga är om man bör vänta med åtgärder eller agera omedelbart. Det finns fördelar med båda alternativen, men de fastighetsägare som agerar nu kan dra nytta av energibesparingar och positionera sig för framtidens marknad. Lotta Bångens poängterade att ett tidigt agerande kan ge både ekonomiska fördelar och en konkurrensfördel när energikraven implementeras fullt ut. “Om man börjar nu kan man dra nytta av energibesparingar, visa marknaden att man är ledande och dessutom göra en miljöinsats.“ sa hon.
“Om man börjar nu kan man dra nytta av energibesparingar, visa marknaden att man är ledande och dessutom göra en miljöinsats.“
Samverkan en hjälp på vägen
Samverkan spelar en avgörande roll i energiomställningen. Många fastighetsägare är osäkra på hur de ska inleda arbetet, och samarbete kan vara ett avgörande stöd. Lotta Bångens lyfte fram att banker och investerare nu prioriterar fastigheter med hög energiprestanda, vilket gör energieffektivisering ekonomiskt attraktivt.
Hon nämnde också att stora aktörer som Vasakronan redan ser energieffektivisering som lönsamt och nödvändigt för att attrahera hyresgäster och investerare. För att skapa ytterligare tillit på marknaden arbetar Eneff även med att auktorisera leverantörer.
Slutsats – dags att agera?
EUs nya regler kräver ett proaktivt förhållningssätt och Lotta Bångens avslutade med en uppmaning att börja planera för att nå delmålen på väg mot 2050. Fastighetsägare som agerar redan nu säkrar inte bara sina byggnader inför framtiden, utan öppnar också för ekonomiskt lönsamma möjligheter och stärker sin position på marknaden.