"Vi siktar på att helt gå över till automatiska avläsningar så snart som möjligt, det borde vara målet för alla. "
Fastighetsbranschen tar stora steg mot digitalisering och ett bolag som ligger i framkant gällande automatiserade avläsningar är Kopparstaden. I en exklusiv intervju med Momentum delar Bengt Tibbling med sig av deras resa och mål. Varför borde alla införa automatiska avläsningar och vad är det bästa sättet att komma i gång? Det och mycket mer får du svar på i intervjun.
Berätta lite om din roll på Kopparstaden
Jag har arbetat på Kopparstaden i 20 år inom olika roller och områden. Idag har jag jobbtiteln Fastighets-IT och ser till att IT, fastigheter, kommunikation, insamling och energi- och driftsystem ska fungera, .
Hur har ni på Kopparstaden arbetat med insamling av mätdata?
Som många andra har vi arbetat utifrån en blandad miljö av manuell och automatisk avläsning. Tidigare har vi manuellt tagit ut listor och knappat in resultaten i vårt dåvarande energisystem. Det var ett arbete som innebar många mantimmar arbete. Efter införandet av Momentum Energi öppnades möjligheterna upp med avläsningsappen Momentum Insamling. Att kunna använda telefonen för avläsning gjorde att bovärdarna och de ute på fältet kunde börja samla in mätvärden på ett betydligt smidigare sätt.
I kombination med att effektivt kunna läsa av mätare direkt i appen har vi utfört ett omfattande arbete med att fler mätare ska avläsas helt automatiskt, och inte kräva ett regelbundet manuellt arbete. I den processen har vi kommit långt och idag har vi över 1200 mätare där insamlingen sker helt automatiskt.
Ni har idag ca 170 mätare som avläses manuellt, hur mycket arbete innebär det för er?
Vi har 170 mätare som fortfarande avläses manuellt där vissa ligger långt bort och kräver lång restid. Om man summerar det tar avläsningen uppskattningsvis ca 10–15 min per mätare. På en månad blir det många timmar som skulle kunna frigöras till annat.
Vad är fördelarna med automatiska avläsningar?
Det finns många fördelar med automatiska avläsningar. Efter att vi har övergått allt mer mot en automatiserad verksamhet har vi sett att vi sparar tid, resurser och har fått bättre data.
Av våra medarbetare är det ungefär 20 bovärdar som är involverade varje månad under avläsningsperioden. Det kan krävas hela dagar för att läsa av mätare. Det gäller även att man ska komma ihåg att utföra avläsningarna, vilket innebär arbete att organisera och påminna alla om att göra frekventa avläsningar. Med färre mätare att åka ut till och läsa av sparar vi även in på tidskrävande och kostsamma resor. Det gör att vi både sparar pengar och kan lägga värdefull tid på annat som adderar till verksamheten.
Mätarna med automatisk insamling ger timupplösning, dygnet runt, årets alla dagar. Det innebär många fler och noggrannare datapunkter till statistikresultatet. Det gör att vi får en större insikt och kunskap om hur energianvändningen fluktuerar, vilket gör det enklare att fatta medvetna och välgrundade beslut framåt.
En annan fördel med att gå över till automatisk avläsning är att datakvalitén blir bättre då risken för handhavandefel försvinner. En felrapport kommer om en mätare inte registrerar ett värde eller om värdet är ovanligt avvikande. Vid exempelvis hög förbrukning kan man bli larmad för att kunna reda ut varför avvikelsen uppstått. Då kan det kan vara allt från en läcka i marken till att en toalett står och rinner i en fastighet. Den funktionen är bra ur både ekonomisk- och miljösynpunkt då man kan motverka att slösa miljöns resurser och att det kostar pengar i onödan.
Vad är utmaningen att byta till automatisk avläsning och hur har ni löst det?
Utmaningen med att införa automatiska avläsningar är att få fram infrastrukturen, det vill säga hur data ska hämtas in och skickas. Den har vi satt upp och vi har ganska bra täckning. Sedan behöver man utföra processen med att byta alla mätare till sådana som kan kommunicera på ett standardiserat sätt. Vi budgeterar för detta och gör det så fort vi kan då fördelarna är stora med att få in data automatiskt. Vi har gjort det enklare för oss genom att passa på att utföra ändringarna i samband med redan inplanerade fastighetsrenoveringar.
Ni har verkligen kommit långt på er resa mot automatisering av insamling, vad är ert nästa mål?
Vi siktar på att helt gå över till automatiska avläsningar så snart som möjligt, det borde vara målet för alla. Vi tror starkt på att digitaliseringen i fastighetsbranschen kommer fortsätta. Vi har 10 000 mätare i ett fastighetsbestånd på 6 000 lägenheter som läses av en gång i timmen, dygnet runt, det innebär stora mängder data som kommer in. Nästa steg blir att bli ännu bättre på att bearbeta och analysera datan och målet är att det ska ske automatiskt.
Vad kan du ge för råd till andra som vill börja avläsa automatiskt?
Gör det! Börja med att sätta en tydlig plan för hur ni ska införa automatiska avläsningar. Bestäm er för en infrastruktur som håller långsiktigt. Antingen allierar man sig med någon som kan hjälpa till eller så gör man det själv, lite beroende på vilka förutsättningar man har. Men att göra det sparar mycket tid och det är absolut mer än värt det!
Tack Bengt Tibbling för att du har delat dina erfarenheter och insikter kring automatiserade avläsningar, vi ser med spänning fram emot att få följa er på Kopparstaden även i framtiden. Lycka till önskar vi på Momentum!