"Det lokala näringslivet med butiker, restauranger, caféer och många små verksamheter är just nu under hård press och många riskerar att helt slås ut. "
Samhällsekonomin försämras snabbt av coronakrisen och både privatpersoner och företag drabbas ekonomiskt. Nu förbereder sig bostadsbolagen för att hyresgäster kan få problem att betala hyran under en övergångsperiod. Vi ger dig tips på hur du kan agera för att möta de nya förutsättningarna.
Arbetsförmedlingen rapporterade att antalet nyinskrivna personer under mars var högre än under finanskrisen 2008. Många har alltså inte bara blivit varslade utan redan förlorat sin anställning och därmed sin inkomst. Företagare tittar ut över tomma lokaler som för bara några veckor sedan var fulla av aktivitet. Företag i speciellt utsatta branscher har sett stora delar av intäkterna försvinna i stort sett från en dag till en annan.
Vad kan du som fastighetsägare göra?
Även om statistiken är dyster finns det många som är villiga att hjälpa både privatpersoner och företag att ta sig igenom krisen. Att ge en generell hyresrabatt är för de flesta fastighetsbolag inte en möjlighet då det slår för hårt mot den egna ekonomin och på så sätt bara flyttar problemet från en bransch till en annan. Däremot finns möjligheten att ge individuella rabatter under en begränsad tid.
Det finns som sagt ingen enkel lösning som passar alla men det finns några saker du som fastighetsägare kan göra:
- Ta tidigt kontakt med hyresgäster som inte betalar hyran i tid
- Var generös med anstånd för betalningar för de som drabbats av coronautbrottet
- Avvakta så långt det är möjligt med att driva hyreskrav till inkasso
- Kom överens med hyresgästen om en avbetalningsplan
- Använd det hyresstöd som riksdagen godkänt för att halvera lokalhyror för företag
Så här hanterar du processerna i ditt fastighetssystem
Vi har skapat en enkel steg-för-steg-guide hur du hanterar förfallodatum, avbetalningsplaner spärrar och rabatter i Momentum PM5. Logga in med ditt konto på Momentum Kontakt för åtkomst.
Vad gör andra fastighetsbolag?
De flesta fastighetsägare är måna om att hjälpa till att behålla levande stadsdelar med både bostäder och affärsverksamheter. Det lokala näringslivet med butiker, restauranger, caféer och många små verksamheter är just nu under hård press och många riskerar att helt slås ut.
Många fastighetsbolag jobbar redan idag med anstånd och avbetalningsplaner och räknar med att detta kommer att öka. Flertalet fastighetsägare erbjuder sina nu lokalhyresgäster en hyresreduktion på halva hyran under april till och med juni medan andra har gått ännu längre och efterskänker hela hyran under en begränsad tid.
Sveriges Allmännytta har sammanställt en lista med exempel på hur fastighetsägare aktivt hjälper sina hyresgäster under krisen.
Vad gör staten?
Riksdagen har sagt ja till hyresstöd för företagare samt att lätta på reglerna för ersättning från arbetslöshetsförsäkringen. Det ska under 2020 bara krävas tre månaders medlemskap i en a-kassa för att kunna klara det så kallade medlemsvillkoret för ersättning.
Regeringens stöd till företagare inom sällanköpshandel, hotell och restauranger bygger på att hyresvärd och hyresgäst kommer överens om en tillfällig hyresrabatt där staten står för halva kostnaden för hyresnedsättningen. Fem miljarder har hittills avsatts till rabatter.
Mer information:
Sveriges Allmännytta för tillsammans med Fastighetsägarna Sverige en dialog med bostadsminister Per Bolund om vad staten och branschen kan och bör göra för att lindra konsekvenserna under krisen.